HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2007.07.16. 22:04 Nagyzee

Quo vadis, Olafus

Nem csak mi írunk ám jó cikkeket, így másoktól is szívesen várunk színvonalas írásokat, mi megjelentetjük, ha beleillik a blog profiljába. Itt is az első fecske a Comandante tollából a ma bejelentett igen fajsúlyos változásokról:

Ez igen! Ezúttal nem gatyáztak a heringzabálók, olyan csomagot tettek elénk, hogy ember legyen a talpán, aki tudja, mi lesz ebből. Mindenesetre, bár a változások mennyisége és hirtelensége megdöbbentő lehet, azért az alma nem esett olyan messze a fájától, tulajdonképpen az az irány maradt, amelybe eddig is mutatott HT-Johan lángpallosa. A jövő Hattrickjében a kiegészítő tulajdonságok egyre fontosabbak lesznek, és az edzésből származó jövedelmekhez képest emelkedni fog a jegybevételek és szponzorpénzek jelentősége. Bár tulajdonképpen sem a meccsmotor várható változásairól, sem a szurkolók hangulatának jövőbeli számítási módjáról nem tudtunk meg részleteket, a frissen bejelentett változásokból már azért nagyjából el lehet kezdeni összerakni a képet.

Nehéz megjósolni, milyen piaci folyamatokat indít el az új rendszer. Az egyik legjelentősebb döntésnek az eddigi, a deflációt tagadó álláspontnak a feladását jelentő pénzfröccs tűnik. Vitába szállnék Nagyzee-vel, aki szerint a pénzfröccs mentőöv a csapatoknak, amíg más jelentős reformok beérnek. Az üzenet szerintem inkább az, tanuld meg, honnan jön a pénz. A jegybevételek emelése, és a második bejelentéscsomagban sejtetett változások a szurkolók hangulatával, illetve a feljutással\kieséssel kapcsolatban csak erősítik azt a benyomást, hogy az edzés eszközzé fog válni a sikerhez, és ezen keresztül a magasabb bevételekhez, nem pedig puszta termelés marad. A hattrick távolodik a tökéletes piac modelljétől, mind a javak homogenitása, mind a transzparencia csökken. Nagy kérdés, hogy az árak vajon követik-e ezt a folyamatot, vagy pedig a sokoldalúság fontosságának növelésével és a meccsmotor kínálta taktikai lehetőségek esetleges bővülésével a piac annyira szegmentálódik, hogy az minden transfer compare jellegű automatikus összehasonlítást lehetetlenné, vagy legalábbis lényegesen pontatlanabbá tesz.

Egy dolog biztos: jelentősen megnő a bennfentes információ értéke. Az új ismeretlenek, mint például az erőnlét hatása a képességekbe épülő edzésmennyiségre, illetve már eleve a minimum 5% erőnlét lehetetlenné teszi, hogy kívülről akár csak megközelítőleg meg lehessen becsülni, egy-egy játékos valamely képességszintjén belül hol áll. Mostantól nem elég a fizetéséhez hozzászámolni a kapott (korfüggő) edzésheteket, Magyarán annál inkább tisztában leszek a tulajdon játékosaim képességeivel, minél hosszabb ideig nyomon követtem fejlődésüket, mielőtt megvettem őket, és minél inkább megbízom az eladóban, hogy a nála kapott edzések részleteiről adott adatai helytállóak. Különösen igaz lesz ez a sokoldalú játékosokra. Bár azok javarészt már most is valamilyen béredzés-jellegű megállapodás keretében nevelkednek.

Hogy milyen lesz egy értékes, sokoldalú játékos, azt persze még nem tudjuk. A bejelentés utalást tesz arra, hogy szezon közben, részletekben lesznek ismertetve a meccsmotor változásai, így gyakorlatilag néhány kör szerencsejáték színesíti majd az idényt, hiszen aki jó időben vásárol, és beletrafál egy-egy kombinációba, a bejelentés után sokat kaszálhat.

Nem látom viszont, hogy kompenzálva lenne az átlagos formahanyatlás. Miután bevezetésre került az erőnléti edzés százalékosan meghatározható arányának minimuma, és HT-Johan azt is megerősítette a globális fórumon, hogy megmarad az erőnléti edzés negatív hatása a formákra, egyértelmű, hogy ez ront majd az átlagos játékos formáján is. Igaz, miután az erőnléti edzés folyamatossá tételével kiváltjuk a szezononkénti egy teljes erőnléti edzést, akkor nagyjából a mostanihoz hasonló szinten maradnak a formák, de ezt valószínűtlenné teszi, hogy minden játékosnak szüksége lesz erőnlétre, illetve az, hogy az idősebbek nehezebben tartják majd meg az erőnlétüket.

A másik változás, amit göcsörtös botomat reszkető kezeimben rázva jövendölök, a minőségi termelés korának eljövetele. Az idősebb játékosok várható fizetésemelkedése felértékeli a fiatalabb korban szerzett tapasztalatot, a meccsmotor változásai a sokoldalúság értékét. Az elsőhetes ifik a napokra bontott, egyéni korral már nem hagyományos ifirendszerben, hanem az akadémiákon születnek, és akkor maradnak értékesek, ha jól átgondolt edzésprogram hozza ki belőlük a maximumot.

Egy biztos, összetettebbé válik a játék, és ez sokak számára öröm lehet. Sokak számára esetleg nem. Nos, ez nem az ő napuk volt.

Comandante

4 komment

Címkék: gazdaság reform erőnlét


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr25119298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mocsai 2007.07.16. 22:51:25

Remek volt, erős volt, nekem igazán átjött, annyi csak, hogy várd meg a bárd! Jó?

Nagyzee 2007.07.16. 22:57:10

Remélem a címzett érti. Mert én nem.:)

Marcello_Lippi 2007.07.16. 23:53:09

Kelleni fog az erőnlét az biztos.
Hogy ezekből mi fog kisülni, arra nagyonk íváncsi vagyok. Amúgy én a minimum 5% helyett 10%-ra állítottam az erőnléti edzés intenzitását.

Goodman73 2007.07.26. 21:11:54

Sziasztok!
Szerintem jó ötlett,mert eddig ha betettél egy edzés formát akkor nemtudhatad,hogy az erőnlét mennyivel fog nőni vagy esetleg csökkeni. Így ílyen formán most tudod de a játékosok Formája eshet!!! Én ugy gondolom így kiélezetebb lesz a tétmérkőzések eredménye,meg maga az egész. Így jobban hozzáragad a managger a géphez többet fogja foglalkoztatni a csapata miként teljesít,SZERINTEM! Én így láttom!
süti beállítások módosítása