HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2008.05.01. 16:33 covy

Mítoszok nyomában 2.

Itt a folytatás, a maradék két mítosz.

Harmadik mítosz: A gyúróknak nincs semmi hatásuk a sérülésekre

Leírás: Vannak, akik szerint a gyúrók nem csökkentik a sérülések valószínűségét.

Tesztelés módja: Ahhoz, hogy ez a mítosz beigazolódjon az kellene, hogy a gyúró egyáltalán ne szerepeljen a kódban (vagy a másik lehetőség, hogy benne vannak, de abban a részben, amelyik nem befolyásolja vagy változtatja meg az eredményt). Tehát ellenőriztük, hogy a gyúrók szerepelnek-e a kódban, és ha igen akkor ellenőrizzük, hogy annak a résznek van-e kedvező hatása.

Eredmény: A gyúrók szerepelnek a kódban, és a kódnak az a része hatással van a sérülésekre – és ez az elvárt hatás.

Ítélet: Megcáfolva! A gyúrók csökkentik a sérülések valószínűségét.

Megjegyzés: A gyúrók úgy működnek, ahogy kell. Ez legalábbis számomra nem túl meglepő. Mivel voltak olyanok is, akik szerint a sérülések mértékére is hatással vannak, ezért ezt is ellenőriztük: nem. A gyúrók csak a sérülés valószínűségét csökkentik.


Negyedik mítosz: A PIC (Laza játék) és a MOTS (A szezon legfontosabb mérkőzése) hatással van a gól valószínűségére, miután a helyzet kiosztásra került.

Leírás: Vannak, akik úgy gondolják, hogy a csapat hozzáállása nem csak a középpálya értékelését befolyásolja, hanem a valószínűségét is, hogy a helyzetből gól lesz.

Tesztelés módja: Ahhoz, hogy ez a mítosz igaz legyen a csapat hozzáállásának benne kell lennie a „támadás kontra védekezés” kiszámításában. Tehát megvizsgáltuk, hogy benne van-e a képletben, és ha igen milyen hatása van.

Eredmény: A csapat hozzáállása egyáltalán nincs benne a „támadás kontra védekezés” kiszámításának képletében.

Ítélet: Megcáfolva! A PIC és a MOTS semmilyen hatással nincs a gól valószínűségére, ha már a helyzet kiosztásra került.

Megjegyzés: Nagyon meg lettem volna lepve, ha ez igaznak bizonyul, még akkor is ha ez logikailag akár igaz is lehetne (kellene, hogy legyen?). Ugyanakkor úgy gondolom sokkal egyértelműbb lehetne ennek megfogalmazása a szabályzatban.


Végül még néhány gondolat Tjeckentől a bohócokkal kapcsolatban:

Hogy lehet az, hogy valami bekerül a szabályzatba, amit a mérkőzésmotorban semmi sem támaszt alá? Hogy őszinte legyek, nem tudom. Ez nem lenne lehetséges, és a mai Hattrickben ez nem is lehetséges. De csak 5 évet kell visszamennünk, amikor a Hattrick még mindig csak egy hobbi volt, vagy legalábbis valami hasonló (még akkor is ha a tulajdonosok reménykedtek benne, hogy valami több lesz). Ez az örökségünk még most is megvan, ami néha jó, de néha rossz (mint például most is). Mint ahogy már említettem, én/mi csak találgathatunk arról, hogy is történhetett ez, de őszintén szólva nem hiszem, hogy ez az információ fontos lenne (még akkor sem ha a kíváncsiságom mást mond).

Amit azonban tudok, hogy a bohócok nem léteznek. És ahogy már mondtam, ehhez hasonló a mai körülmények között már nem történhet meg. Természetesen elkövethetünk hibákat, és írhatunk nem teljesen érthető dolgokat, de ennyire egyértelműen rosszat nem.

Miért kezeljük úgy ezt a dolgot, hogy a szabályzat téved és nem pedig fordítva (miszerint ez egy hiba? Ez érdekes kérdés, de azt hiszem a válasz erre az, hogy ma nem szimpatikus számunkra ez a funkció. Úgy gondoljuk egy ilyen megoldás nem megoldás arra, hogy megpróbáljuk szimulálni egy csapat pszichológiáját. Továbbá a kód sem tartalmaz ilyen funkciót, mint a bohóc, ezért is zártuk ki a hiba lehetőségét és mondtuk ki, hogy a szabályzat hibás.

Szeretnénk jobban kidolgozni a játék csapatpszichológiai részét, ami jelen állapotában eléggé elhanyagolt. De mint a játék többi részének is, ennek is versenyeznie kell a többi felmerülő ötlettel, és eddig még más dolgokat sokkal fontosabbnak találtunk ennél. És még jelenleg sincs semmi konkrét tervünk a játék pszichológiai részével kapcsolatban, azon túl, hogy egyszer szeretnénk megcsinálni.

Nem hiszem, hogy ez kielégíti a kíváncsiságotokat (vagy csalódottságotokat), de sajnos ez a legtöbb, amit jelenleg tehetek. Továbbá tudnotok kell, hogy átírom a szabályzatot, és eközben megkérem a szakembereket, hogy nézzenek utána sok mindennek, hogy minél pontosabb lehessek.

Szólj hozzá!

Címkék: kérdés


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr33450013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása