HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2007.06.25. 20:01 Nagyzee

Van egy kérdésem - Speces kapus

Sziasztok!

Új szerzővel bővült a stáb, és lesz 1-2 új rovat is. Ebből az elsőt látjátok most, mely egy-egy érdekesebb, de kis terjedelemben körbejárható kérdésre keres/ad majd választ. Az első témát még én válaszottam, de a jövőben természetesen főleg Tőletek várjuk a kérdéseket itt, kommentek formájában, ha lesznek. Remélem, lesznek.:)

Pár napja kérdezte tőlem valaki, hogy van-e esetleg olyan specialitás, ami egy kapus számára is hasznos. A kérdés viszonylag marginális, mert az ificsapatból húzott kapusok mind specialitás nélkül jönnek fel, csak az alapcsapattal kapottaknak lehet spece. De persze akkor is érdekes lehet a dolog, ha egy speces mezőnyjátékost (pl. pontrúgót) állítunk a kapuba.

Az időjárási különleges események kilőve, egyikük sincs hatással a kapusra. A Gyors, Technikás, Szélső, Tapasztalat és Fáradtság gólt eredményező különleges események szintén kihúzhatóak, mert a kapustól különböző posztokhoz kötöttek. Maradt tehát a Szöglet, a Kiszámíthatatlan és a Távoli lövés SE. Egy kérdésre válszolva a Globalon HT-Tjecken kifejtette, hogy a kapus (és a pontrúgó) Jól fejelő specialitása nem számít szögletnél (7831771.61):

"The goalie and the set-pieces taker in the attacking team are indeed excluded from "head"-counting when it comes to corners, as they for obvious reasons can't be in the penalty area at that time."

A Kiszámíthatatlan SE-vel már más a helyzet. Idézet egy meccsriportból (matchid: 35935285):

71. perc: Jürg Derosset 40 méteres átadása meglepte az ellenfél játékosait, így Stuart Cheyne zavartalanul helyezhetett a hálóba: 0 - 7.

A helyzet az, hogy Derosset a vendégek kapusa.

Kiszámíthatatlan + gólszerzés illetve Távoli lövés SE-re kapustól tudtommal még senki nem talált példát. Lehet, hogy a kapus ahhoz túl messze van, hogy direktben veszélyeztesse a kaput, és ezek így nem is lehetségesek, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a kapusok általában igen alacsony gólszerzése miatt nem láttunk még ilyen SE-t. Én az előbbire tippelnék.

Mivel a kapusoknak általában semmi átadásuk (ill. gólszerzésük) nincs, és egyébként is nagyon ritkák a speces kapusok, joggal merül fel a kérdés, hogy az itt leírtak ki számára hasznosak. Nos, például azon AO (all-offensive - védelem nélkül játszó) csapatok számára, akik teljesen feladják a védelmet, és kapus helyett egy pontrúgó mezőnyjátékost állítanak a kapuba. Számukra egy minimális kis extra esély lehet a gólszerzésre, ha a pontrúgójuk Kiszámíthatatlan és van átadása.

Ígérem, a jövőben fogok olyan kérdésekkel is foglalkozni, amelyek lényegesen több csapatot érintenek, ez csak egy kis kedvcsináló volt.:)

8 komment

Címkék: kérdés


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr86105737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

covy 2007.06.25. 20:43:28

Üdv a csapatban!

Nekem tetszik :)
Csak így tovább!

labdakucu · http://www.menedzserjatekosok.hu 2007.06.25. 22:18:21

Ki az az idióta, aki ilyenekkel foglalkozik? :) Amúgy engem elsőorban a head speckó miatt érdekelt, de mivel manapság nagy divat az AO-zás, ezért értelmes lehet egy unpred SP, némi átadással, meg gólszerzéssel...

Nagyzee 2007.06.25. 22:21:04

Mármint blogírással? Vagy a kapusa specével? Nem mindegy, hogy melyikre értetted.:D

labdakucu · http://www.menedzserjatekosok.hu 2007.06.25. 22:39:58

Amúgy megmosolyogtatónak tűnhet a téma, de kiélezett helyzetben egy full AO-s csapatnál igencsak jól jöhet egy plussz esély SE-re. Szóval nekem tetszik téma. Ez olyan tágítsuk tovább a játék határait fajta.. :)

-GYUR- 2007.06.27. 10:35:32

Lássuk csak!
Legyen a cél 10-12-es átadás (ez alatt elég ritka az unpred event, legalábbis IV-től felfelé biztosan, és a fizu sem veszélyes még), és 30-35-ös SP, hogy jó eséllyel betaláljon bármilyen kapus ellen. Távoli lövés eventhez elég a középszerű gólszerzés, tudtommal magasabb scoring esetén sem nő az esély jelentősen.
Ha adott egy 17 éves unpred srác, megfelelő+ gólszerzés, megfelelő+ átadás, megfelelő+ SP-vel, akkor két-három szezon átadás-edzéssel, majd három-négy szezon SP-edzéssel (~23 éves korára) már el is készül.
Eléggé behatárolja a lehetőségeket, hogy ez a játékos más poszton nem nagyon használható, max cserecsatárnak állítható be, így szerintem lényegesen hatékonyabb egy spec nélküli kapusba beletenni a sok SP-t: neki nem lesznek unpred-eventjei, de legalább nem is kapja be az ellenfél összes SP-gólját és a védelmet is erősíti, amely ellenféltől függően még full AO-nál is foghat egy-két helyzetet.

Nagyzee 2007.06.28. 13:37:38

Igen, sok AO-csapat épp itt szúrja el. Ti. hogy nincs egy normális kapusuk, pedig az nekik is nagyon hasznos tud lenni...

zsazsa 2007.07.13. 23:14:04

Majd 3 szezonon át volt egy jól fejelő kapusom (Zsombor Lakatos), akinek volt pontrúgása is. Meg voltam róla győződve, hogy a jól fejelő képessége számít a szögleteknél, lásd Peter Schmeichel...

Egy világ omlott bennem össze :D

bymbie 2007.07.14. 00:23:05

Szerintem eleg nagy baromsag, hogy a kapus rughat szogletet, szabadrugast, de fejelni nem mehet fel... Vagy mindenketto legyen megengedve, vagy egyik sem (illetve legyen valami hatalmas vedelem buntetes ha SP-bol utan kontra lesz)
süti beállítások módosítása