HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2008.03.11. 18:12 Nagyzee

Fejlesztés folyamatban!

Update: A cikkben lévő link már nem él, a számoló egy újabb verziója innen érhető el:

stadium_updated.xls

 

Az eredeti cikk:

A Hattrick folyamatosan fejlődik, vagy legalábbis változik, most éppen a szurkolói rendszert és a nézők preferenciáit érte el a reformlendület. Most csak az utóbbival foglalkoznék, ugyanis ez az, ami a stadion átépítésére késztetett/kényszerített. És ezzel nem vagyok egyedül, a felhasználók túlnyomó többségének érdemes lesz építési vállalkozó után néznie. Ha úgy gondolod, hogy nem vagy érintett, szinte biztosan tévedsz. A lényeg, hogy borult ill. esős időben immár sokkal több jegyet vesznek a szurkolók a fedett ülőhelyekre, ezáltal remélhetőleg csökken majd a rossz időjárás negatív hatása a bevételekre,valamint időlegesen az építőipar is fellendül. Továbbá emelkedett a fedett ülőhelyekre szóló jegyek ára 2.6 eFt-ról 3.6 eFt-ra.

Mivel alapos ember vagyok, ennek örömére kénytelen voltam összedobni egy excel-táblát a számolgatáshoz. Önző viszont nem vagyok, ezért gondoltam, a nagyközönséggel is megosztom. Talán másnak is hasznára válik. Íme:

http://digitus.itk.ppke.hu/~madat/sajatanyagok/Stadion.xls

Egy kis segítség a használatához:

A szürke mezőket lehet változtatni igény szerint, a többi magától számolódik. A különböző időjárások esetén várható jegytípusok szerinti százalékos eloszlást a http://brun.dk/hattrick oldalról kölcsönöztem, a saját szám íze szerint módosítva azokat minimális mértékben. Akinek nem tetszenek, nyugodtan átírhatja őket, ezért szerepelnek ezek is szürke mezőben. Következő lépésben meg kell adni, hogy nagyjából mennyi nézőre számíthatna érzésed szerint a különböző időjárások esetén a csapatod. Érdemes viszonylag visszafogottan tippelni, és nem az abszolút maximumot beírni. Én ex has oldottam meg a dolgot, de aki akarja, használhatja a különböző "arenasizer" programok szorzóit. Én személy szerint részben felhős időre pl. maximum a szurkolói klub 25-szörösét adnám meg.

A legfontosabb szabály, hogy csak olyan helyeket építsünk meg, melyeket egy szezonban legalább kétszer el tudunk adni. Egy eladott jegy fedett ülőhelyek esetén 18, a többi helytípus esetén 13 hétig fedezi a hely fenntartási költségeit. A szezon pedig 16 hétből áll.  Adott esetben még a szezononként kétszeri eladás esetén sem célszerű építkezni, már ha van más olyan befektetés, amelyik gyorsabban megtérül. Egy szezononként kétszer eladott sima ülőhely például csak nagyjából 9.5 szezon alatt hozza vissza az építési költségét, ami közel sem tűnik vonzónak.

Mivel a meccsek kb. 15-15%-a zajlik tűző napsütésben illetve esőben, ezért nagyjából szezononként 1-1 ilyen meccsre számíthatunk átlagosan, hacsak nem jön össze a kupában pár hazai meccs. Éppen ezért olyan helyeket nem igazán érdemes megépíteni, amelyeket csak napsütésben illetve csak esőben tudnánk eladni. Így csak a részben felhős és borult időre kapott eredményekre kell figyelni. Álló és ülőhelyekre ceteris paribus részben felhős időben jön ki több néző, fedett ülőhelyekre pedig borult időben. Ezért álló- és ülőhelyből nagyjából annyit érdemes építeni, amennyien ezekre a helyekre részben felhős időben kijönnének, míg a fedett ülőhelyek számánál a borult időben jelentkező igény a mérvadó. A VIP-páholyt közel ugyanolyan arányban látogatják időtől függetlenül, így azt is leginkább a részben felhős időben jelentkező igényre célszerű tervezni.

Aki lusta, az nyugodtan használhatja a fentebb linkelt dán lap alján található, az időjárások gyakorisága alapján egyszerű átlagolással kapott eloszlást az építendő helyek arányának meghatározására. Mindkét módszerrel meglepően hasonló eredményre jutunk ugyanis.

Indulhat az építkezés!

 

3 komment

Címkék: gazdaság reform


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr59376548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stergi 2008.03.13. 11:37:03

Köszi szépen a segítséget!

Az én stadionomnál sokallja az állóhelyek számát. Ez bontásként negatív összegként jelenik meg a költségek számításánál. Ez kissé becsapós a táblában.

Nagyzee 2008.03.13. 14:01:38

Bocs, erre nem gondoltam. Amúgy a legtöbb esetben nincs értelme egy már megépített helyet elbontani, szóval szvsz célszerű lenne a tervezett állóhelyek számának a jelenlegit megadni az esetedben.

Ha egy hely már meg van építve, akkor ahhoz, hogy érdemes legyen meghagyni, elég, ha szezonoként egyszer el tudod adni.

stergi 2008.03.14. 09:33:51

Természetesen nem bontok.
Az első lépésben közelítek az általad javasolt százalékos értékekhez a meglévő állóhelyekhez igazodva.
Az más kérdés, hogy ez csak az első ütem a kassza üressége miatt.:)
süti beállítások módosítása