HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2007.07.28. 12:46 Nagyzee

Ismerjük meg pénzügyeinket!

Nemrég azt számolgattam, hogy vajon mennyit nyerünk a gazdasági változásokkal. Igen ám, de nem sokra megyek azzal, ha megtudom, hogy mostantól kb. 10 millió Ft-tal többet tudok költeni, ha nem tudom, hogy összességében mennyit költhettem a gazdaságélinkítő csomag előtt, ill. mennyit költhetek utána.

Én pl. 1-2 nem túl összetett excel táblát használok az edzések, a gazdasági helyzetem alakulásának, ill. az ellenfelek játékosállományának a nyomonkövetésére. A sajátomból dobtam össze most egy excel file-t, ami segítségével pénzügyi előrejelzést készíthetünk egy szezonra, ill. később nyomon követhetjük a pénzügyeink pontos alakulását. Íme:

 digitus.itk.ppke.hu/~madat/sajatanyagok/ht_penzugyek.xls

És gondolom, nem árt, ha egy kis használati útmutatót is mellékelek hozzá. Előre is bocs, ha túl szájbarágós lesz.:)

Az első munkalapon lehet előrejelzést készíteni. Ha a jobb oldali segédtáblát kitöltöd, a bevételek és kiadások egy része már meg is van. Természetesen azért itt is becsülni kell az inputokat, pl. a várható átlagos nézőszámot. Arra külön felhívnám a figyelmet, hogy a várható átlagos szponzorpénznél nem célszerű azt az értéket megadni, ahol a szponzorpénz pár hét után nagyjából beáll. Az első pár hétben ugyanis jelentősen kisebb összegeket kapunk a szponzoroktól, ami az átlagot némileg lefelé módosítja. Az Előrejelzés táblázatban a nem színezett cellákba kerülő összegeket nekünk kell becsülni "ex has". Sajnos nincs jobb megoldás. A tábla bevételi oldala igény szerint bővíthető a hosszútávú edzéstől várt egy szezonra eső értéknövekedéssel (ha eladásra edzünk). Értelemszerűen arra is használhatjuk a táblázatot, hogy visszafelé számoljunk. Pl. megadjuk az elvárt eredményt, a várható bevételeket és a kiadásokat a fizetések kivételével, és így megbecsülhetjük, hogy kb. mekkora fizetéseket tudunk állni.

A második tábla a pénzügyeink valós alakulásának követésére szolgál. Szerintem jobban használható képet ad a HT-n a Klub menü Pénzügyek almenüjében található mindent figyelembe vevő cash flow táblázatoknál, mert bizonyos bevételektől és kiadásoktól tisztított. Szóval ez nem egy rendes cash flow tábla a szó szoros értelmében, mert nem számol minden pénzmozgással, csak azokkal, amiket fontosnak éreztem a csapat pénztermelő képessége szempontjából. Először is nem szerepeltetem benne a rövid távú adásvételeket mind a bevételi mind a kiadási oldalon. Rövidtávra vett játékosoknál a 3. munkalapon található segédtábla használatát javaslom. Itt elszámolható a vételi és a nettó eladási ár és az egyéb felmerült költségek a játékossal kapcsolatban. Ezek a piacratételek költségei és a fizetések. Így a  főtáblában mindössze az eredményül kapott profitot vagy veszteséget kell elszámolni az eladás hetére a megfelelő "Egyéb" oszlopba. Vagy akár külön is számolhatjuk a rövidtávú játékosmozgások pénzügyi vonzatát, és majd csak a szezon végén  a végső eredményt módosítjuk azzal.

Fontos! Ha a segédtáblát is használjuk, akkor a rövidtávra vett játékosok fizetését már nem kell szerepeltetni a cash flow tábla "Bérek" oszlopában. Ott csak azoknak a bére kell, hogy szerepeljen, akik hosszabb időre a csapatnál maradnak.

Egy fontos kérdés van még. Mi legyen a hosszabb távra vett játékosokkal? Elvégre rajtuk is lehet pénzt keresni. Nos, én az egyszerűség kedvéért kihagytam ezt. Az ő eladási és vételi áruk sehol sem szerepel a táblázatomban, mivel véleményem szerint eltorzítaná azt. Ha pl. veszünk valakit a szezonban, eladni viszont csak szezonok múlva fogjuk, az masszívan lefelé módosíthatná a szezon pénzügyi eredményét, miközben csak annyi történt, hogy bizonyos már megszerzett erőforrásokat más formában kötöttünk le. Profitot ill. veszteséget számolni sem olyan egyszerű náluk, mint a rövidtávra vett játékosoknál. Mivel sok időt töltenek a csapatnál, eközben a piac jelentősen átalakulhat. (Gondoljunk pl. az utóbbi szezonok deflációjára!) Így a nominális haszonnál fontosabb a reál haszon. Azt meg elég problémás lenne kalkulálni.

Ez a felemás cash flow számítás így leginkább arra jó, hogy felmérjük a csapatunk edzésen kívüli pénztermelő képességét. De akkor is igen hasznos, ha olyan csapatot viszünk, ahol nagyrészt eladásra edzünk, tehát az edzésből származó profitnak még igen nagy szerepe van. A táblázat segítségével pl. láthatjuk, hogy adott esetben mekkora lyukat kell betömni az edzéssel és a feledzett játékosok eladásával. Érdemes lehet megbecsülni az egy szezon alatti edzésnek köszönhető értéknövekedést is, és akár ezzel módosítani az eredményt. (Itt a fizetéseket már nem kell elszámolnunk az értéknövekedéssel szemben, mivel azok szerepelnek a "Bérek" rovatban a táblázatban.) Ha nem eladásra edzünk, a fentebbi módszer könnyen vakvágányra vihet. Ekkor fontos, hogy edzés nélkül se legyen negatív az eredményünk.

Ha pedig olyan (pl. öreg) csapatot viszünk, ahol a játékosok az idő múlásával jelentősen veszítenek reálértékükből, célszerű lehet valahogy ezt is megbecsülni, és szembeállítani az eredménnyel. Már ha el szeretnénk kerülni, hogy a csapatunk szép lassan elértéktelenedjen.

Összességében ez a táblázat csak egy mankó, de annak szvsz hasznos, és mindenki a csapata jellemzőinek és céljainak megfelelően továbbfejlesztheti azt. Remélem, lesznek, akik hasznosnak találják. Ha pedig észrevételetek van a táblázattal kapcsolatban (pl. hibát találtok benne), jelezzétek légyszíves!

13 komment

Címkék: gazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr25127014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kissherceg 2007.07.28. 13:08:33

Eredmény: 377 800
elég Tesco Gazdaságos vagyok, talán kicsit kevesebb, nem lesz mindig teltház, de is túl nagy a stadionom.

kissherceg 2007.07.28. 13:09:24

nem is túl nagy akart lenni.

ponzs 2007.07.28. 15:47:28

nekem 384 jött ki :)

kb ennyi pluszom szokott lenni évente, ebből szoktam játékost venni, meg edzőt cserélni ha kell. nem is emlékszem mikor adtam el értelmes játékost a keretemből...

kissherceg 2007.07.28. 16:07:20

nem tehetünk róla hogy ilyen csökkentértelműekkel üzletelsz;)

Nagyzee 2007.07.28. 16:15:04

Hú, ezek elég szép eredmények. Én a közelében sem járok ekkora haszonnak, pedig még hébe-hóba trédelek is.

Hogy jön össze ennyi? kisshercegnél gondolom az alacsony fizuval. Ponzs, nálad szintén ez? Esetleg masszív kupázás? Vagy végül számoltátok az edzés profitját is?

SHBalage 2007.07.28. 20:29:27

Egész jó kis tábla! Köszi!
Amúgy így hirtelen 455.

muaddib · http://obudai.blog.hu/ 2007.07.28. 20:57:03

A tábla cool :) éppen, hogy nullszadós leszek, V-ben fejemre nőnek a titáni középpályások, hamarosan sorcsere lesz úgy látom...

-------------------------------
OFF:
ötlet az online exceltábla kezeléshez: docs.google.com/

Nyilván vannak nem publikus táblái is az embernek, azokat lehet saját kezelésben tartani, de lehet megosztani publikálni, közösen szerkeszteni stb. egy pillantást megér sztem.

Ht-alies:
attreides

kissherceg 2007.07.28. 21:16:04

kereskedési profit nincsen benne, nemnagyon fogk eladni játékost. viszont az összfizetésem 30M alatt van, így meg is van a nagy különbség oka szerintem. 40ezer körüli nézőszám pedig meglesz ebben a szezonban, is tavaly is megvolt az 5ben.

esoxxx 2007.07.28. 21:42:16

126 mila jött ki nagyvonalúan.Ez elég szűköcske,hogy lesz ebből stadion:D

Lars-Henriksen 2007.07.28. 22:54:46

Nekem majd 500 jött ki elsőre. Most nevessek vagy számoljam újra? :)

sarkanyfuarus 2007.07.29. 17:57:37

Nekem 489 jött ki 1 hazai kupameccsel számolva, és nem számolva kereskedéssel. Nálam is a fizu a kulcs...

mcatis 2007.07.30. 22:33:26

Én is számolgattam és 500 milla plussz jött ki, pedig nem is voltam optimista, inkább alábecsültem mindehol! :)
Így most azt kezdtem számolgatni, hogy ha igazolnék egy(vagy kettő) nagyot, meg bővítenék stadiont, akkor eredményesebb lehetnék és jegybevétel is lehetne több, szal még az igazolások meg bővítés fölött is lehetne szezon végén plusszom, úgy hogy felélem közben ezt a plussz 500 millát...

Különben nálam is a fizu a kevés, hát talán már lassan VI-ban is csak a gyenge középmezőnynek számít, én meg V-ben fogok bennmaradni ennyivel! :p :D

Tevemadar 2007.09.10. 15:41:08

Én egy 16 hetes táblát alkalmazok, aminek az az előnye, hogy lehet látni belőle:
-a heti cash helyzetet
-előrejelzést
-valamint a trendeket

Néhány éves archivumból pedig könnyebb \\\"hasalni\\\" az adatokat, így pontosabb az előrejelzés is.
Hátránya, hogy heti 1 alkalommal szépen fel kell tölteni az adatokkal, hogy használható legyen.
süti beállítások módosítása