HTML

hattrickmania

Címkék

Friss topikok

2008.04.16. 14:57 covy

Mítoszok nyomában

HT-Tjecken a következő szöveggel nyitotta a témát a Global fórumon:

Gondolom sokan ismeritek a Discovery Channel sorozatát, ami Mythbusters néven fut (Magyarországon „Állítólag...”). Két fickó és néhány segítőjük nagyon komolyan utánajárnak mindenféle mítoszoknak, ősi és modern mítosznak egyaránt, hogy kiderítsék vajon igazak-e vagy sem. Mivel a Hattrick is tele van mítoszokkal, úgy gondoltam jó móka lenne, és egyben hasznos is, ha kiderítenénk van-e ezeknek a mítoszoknak valamilyen alapja vagy meg tudjuk cáfolni őket.

Majd másnap így folytatta:

Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz kiválasztanom 3 mítoszt a sok javaslat közül! De miután úgy kb. tízszer elolvastam az összeset, úgy érzem sikerült döntenem (de mivel nem sikerült egyetérteni magammal, ezért négyet választottam a három helyett). De először is néhány szó arról, mi alapján döntöttem.
 
Ahogy korábban is mondtam, arra most nincs elég időnk, hogy részletes vizsgálatokat és teszteket végezzünk. Ez azt jelenti, hogy elvetettem pár mítoszt csak azért, mert hosszabb vizsgálatot igényelnek, mint például a „durva játékosok nem okoznak több sérülést mint a jófiúk, csak több lapot gyűjtenek”. Amire most időnk van az az, hogy kisebb mítoszokat igazoljunk/cáfoljunk meg, mint például, hogy belenézünk a kódba, hogy egy bizonyos dolognak van-e hatása vagy sem. Tehát minden általam kiválasztott mítosznak meg kellett felelnie ennek a követelménynek, a nagyobb mítoszoknak várniuk kell a következő alkalomig...

Tehát amiket most meg fogunk vizsgálni:

Első mítosz: Bohócok

Leírás: A mítosz úgy szól, hogy a bohócok (olyan játékos, aki népszerű és jó vezetői képességgel rendelkezik) pozitív hatással vannak a csapatszellemre.

Tesztelés módja: Ahhoz, hogy a mítosz igaz legyen a vezetői képesség értékének benne kell lennie a számításban. Tehát kilistáztunk minden kódot, amiben szerepel a vezetői képesség, hogy kiderítsük van-e olyan kód, ami igazolhatná (vagy a legkisebb elméleti lehetősége megvan rá) ezt a mítoszt, majd megvizsgáltuk azt a kódot.

Eredmény: Nem találtunk egyetlen kódot sem, aminek a legkisebb elméleti lehetősége is meglenne arra, hogy igazolja a bohócok létezését. Még csak hasonlót sem.

Ítélet: Megcáfolva! Egyértelműen. Ezeknek a játékosoknak lehet, hogy van bohócálarcuk, de a csapatszellemre semmi hatásuk sincs.

(Természetesen hamarosan a szabályzat is figyelembe fogja venni ezt az eredményt.)


Második mítosz: Az önbizalomnak nagyobb befolyása van annál, mint ami a meccsértékelésekben megmutatkozik.

Leírás: A mítosz úgy szól, hogy az önbizalom nagyobb mértékben befolyásolja a támadások sikerességét, mint amennyire azt az értékelések tükrözik.

Tesztelés módja: Ha az önbizalomnak van rejtett hatása a támadásra, akkor benne kell, hogy legyen a támadások kiszámításában – de az értékelések kiszámításán kívül. Más szóval, az önbizalom vagy egyáltalán nincs benne a támadások kiszámításában, vagy kétszer is használva van (egyszer az értékelésekben, és egyszer az értékelések kiszámításán kívül is).

Eredmény: Az önbizalom használva van a támadás kiszámításában, de kétszer is – egyszer az értékelések számolásánál és még egyszer azon kívül. Ez azt jelenti, hogy az önbizalomnak rejtett hatása van, és nagyobb hatása mint ami látható az értékelésekben.

Ítélet: Igazolva.

Megjegyzés: Ez az eredmény nem volt túlságosan meglepő, látva néhány a közösség által végzett vizsgálatok „eredményeit”. Jelenleg gondolkozunk rajta, hogyan is oldjuk meg ezt a dolgot, van pár megoldási lehetőség, amiket meg kell fontolnunk. Ami azonban biztos, hogy a jelenleginél sokkal láthatóbbá akarjuk tenni az önbizalom hatásait.

És még valami. Néhány felhasználó feltételezte, hogy amikor az önbizalom nagyon alacsony (=0), akkor nagyon nehéz (lehetetlen) gólt lőni akármilyen csatáraid is vannak. Ez többé már nem fordulhat elő. Az alacsony önbizalom természetesen nehezebbé teszi a gólszerzést, de ezután ez már nem lesz lehetetlen. A másik véglet (nagyon magas önbizalom mellett mindig gól lesz, akármilyen gyenge is a támadás) is javítva lett természetesen.

1 komment

Címkék: kérdés


A bejegyzés trackback címe:

https://hattrickmania.blog.hu/api/trackback/id/tr98428377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amate · http://szellemvaros.hu/acqtty 2008.04.16. 23:21:07

Tehát a bizonyítékok alapja az a kód, amibe be tud kerülni olyan rész, hogy "a balhátvéd nem kap edzés", és ezt hetekig nem veszik észre.
Peeeersze :).
süti beállítások módosítása